Noget om ris

Søndagsavisen har lavet en test af otte forskellige basmatirisprodukter for indholdet af aflatoksiner. Tonen i artiklen, der præsenterer testresultaterne, er temmelig kontant, da den proklamerer, at ris giver kræft. Denne konklusion er draget fordi kun et af de otte produkter blev testet helt uden aflatoksiner. Dette produkt var Urtekrams økologiske fairtradebasmatiris!

Aflatoksiner er stoffer, der stammer fra naturlige svampegifte og er kræftfremkaldende for mennesker. Og det er alvorligt nok… Så ja, ris giver faktisk cancer. Men jeg synes det er værd at bemærke, at resultaterne af de testede produkter viser værdier op til hhv. 0,7 mg/kg ris og 0,8 mg/kg ris for aflatoksin B1 og den samlede mængde af aflatoksinerne (B1, B2, G1, G2). EU’s grænseværdier er 2,0 mg/kg ris for aflatoksin B1 og 4,0 mg/kg ris for den samlede mængde af aflatoksinerne (B1, B2, G1, G2). Med andre ord: De testede produkter ligger væsentlig under grænseværdierne sat af EU’s fødevaresikkerhedseksperter.

Men, det er så også, efter min mening, relevant at diskutere rimeligheden af at sætte grænseværdier for kræftfremkaldende stoffer, da der ikke kan defineres en nedre værdi, der ikke er skadelig. Dog er aflatoksiner tilstede i fødevarer af naturlige grunde, så hvis grænseværdierne blev sat til 0, ville der være tale om hele fødevaregrupper, som blev udelukkede. Dette er en diskussion med aspekter i mange niveauer og den hører mest af alt til i EFSA (European Food Safety Agency), men da mine kanaler ind i EFSA desværre ikke er eksisterende, vil jeg overlade den til eksperterne.

Link til Søndagsavisens artikel: http://sondagsavisen.dk/353/010231012/

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized. Bogmærk permalinket.

Et svar til Noget om ris

  1. misskjeldgaard siger:

    Glemte lige en pointe:
    De tre risprodukter, der blev testet med de laveste indhold af aflatoksin var økologiske. Artiklen giver udtryk for, at det kan være en tilfældighed og en klar tendens kan efter min mening ikke bevises før mange risprodukter er undersøgt op til flere gange mere systematisk. Men bemærkelsesværdigt og positivt er det da, at de økologiske produkter har de laveste indhold.

Skriv et kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s