Ugens bogstav: B

Denne uges bogstav er B, fordi det er uge 2 og B er det andet bogstav i alfabetet. Jeg vil forsøge at komme gennem alle bogstaver i løbet af de første 29 uger af 2010!

B står for basse, som i wienerbrød! Wienerbrødet er en af konditorens/bagerens bedst kendte fagdiscipliner og er et bagværk af gærdej med indrullet fedtstof; det flagrende udseende opnås ved, at dejen udrulles adskillelige gange. Vi er jo i Danmark særligt kendt for vores wienerbrød og derfor er dette bagværk også opkaldt efter os på forskellige sprog, for eksempel Danish, Danish pastry, Danische Plunder og Kopenhagener Gebäck – kært barn har mange navne!

Wienerbrød kan opdeles i to typer: en type, der bages i stænger (sælges hel eller i portionsstørrelser) og en type, der bages i enkeltstykker. Stængerne er oftest dekoreret med sukkerglasur, nødder eller krymmel, mens enkeltstykkerne oftest er runde med fordybninger indeholdende creme eller syltetøj.

Basserne er faktisk slet ikke en dansk opfindelse, men æren skal tilskrives østrigske bagere fra Wien. I sidste halvdel af 1700-tallet var der i Danmark stor indvandring af udenlandske bagere og konditorer; dette resulterede i, at mere en halvdelen af svendene i København i starten af 1800-tallet var af udenlandsk herkomst. Der blev imidlertid sat en stopper for indvandringen og alle herboende udenlandske bagere og konditorer blev tvunget til at antage dansk arbejdskraft til oplæring. Og så startede udbredelsen af de udenlandske hemmelige specialiteter. I forbindelse med en storstrejke over løn- og arbejdsforhold for bagere og konditorer i København, blev man enige om at hente udenlandsk arbejdskraft til København; denne arbejdskraft kom først og fremmest fra Østrig. En kombination af, at disse bagere var ikke vellidt blandt de københavnske bagere samt, at de ikke var så gode til de danske opskrifter medførte, at de begyndte at producere kager efter deres egne opskrifter. Dermed var frøet, til den berømte danske basse, sået. Storstrejken gik i orden og de københavnske bagere måtte efterhånden acceptere deres nye kollegaer samt tage de nye opskrifter til sig – dog under stadig ændring og udvikling.  

Andersen Bakery er nutidens eksempel på de danske bassers popularitet rundt om i verden. Andersen Bakery er bagerier, caféer og brødfabrikker fordelt i hele verden, specielt i de store byer i Japan. Det første bageri blev etableret i Hiroshima i 1948 af Hr. Shunsuke. I forbindelse med er besøg i Danmark i 1959 opdagede grundlæggeren det danske wienerbrød og blev meget imponeret af smagen og fylden. Basserne blev indført i de japanske bagerier og efterhånden også i madkulturen. Wienerbrødet er næsten blevet en kultur i sig selv og Andersen Bakery er kæmpe store. Der ligger lige nu to Andersen Bakery i København, en på Østerbro og en lige ved Tivoli/Hovedbanegården, paradoksalt nok er det japanske bagere, der styrer slagets gang også i disse bagerier. Ikke desto mindre er Andersen Bakery meget bevidst om danske råvarer og spandaueren med kirsebær (japanernes foretrukne basse) skal, uden undtagelse, være lavet med danske kirsebær, selvom der prismæssigt nok er en mere rentabel løsning på levering af kirsebær. 

Alt i alt kan man sige, at det var ikke os selv, der i sin tid opfandt basserne. Det er heller ikke os selv, der i dag spreder kendskabet til og håndværket om basserne rundt i verden… Lidt mærkeligt. Og jeg er sikker på at sprøger man danskerne, vil vi sige, at det ikke er særlig ofte vi spiser basser – vi elsker dem, vi elsker at være kendt for dem, men ved godt, at de er temmelig usunde.

Se mere på nettet: International Andersen Bakery (http://www.andersen-group.jp/english) og danske Andersen Bakery (http://www.andersen-danmark.dk/).

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized. Bogmærk permalinket.

Skriv et kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s