Thrombin aka kødklister

Thrombin eller kødklister har været diskuteret hæftigt hele dagen, fordi man i Folketingets Fødevareudvalg skulle blive enige om Danmarks holdning til brug af stoffet. Et EU-forslag vil tillade brugen af thrombin som tilsætningsstof, hvis et flertal blandt EU-landene godkender forslaget.

Thrombin er et, i okse- og svineblod, naturligt forekommende enzym, der er med i den proces, som får blodet til at koagulere (størkne). I fødevareproduktioner kan thrombin bruges som bindemiddel, der kan anvendes til at sætte kødstykker sammen. Der kan dermed opnås en bedre udnyttelse af de kødstykker, som er tilbage fra udskæringer af større stykker kød. I dag udnyttes de afskårede stykker hovedsalig til hakkekød, men med indførelsen af thrombin vil man kunne producere ’bøffer’ og ‘korteletter’ af sammensat kød uden der kan ses nogen stor forskel fra rigtige bøffer (se her, hvordan det kan gøres: http://www.verbufa.nl/product-verbufa-thrombin-unit-vtu–english.html).

På grund af thrombins naturlige forekomst i blod, er der tale om et stof, der ikke er sundhedskadeligt og jeg er overbevist om, at debatten raser udelukkende på grund af de ulækre associationer man får ved tanken om sammensat kød.

Der er et klart dansk flertal mod brugen af thrombin, men da Danmark formegentlig vil være i undertal i EU, slipper vi nok ikke for det sammensatte kød i supermarkedernes kølediske.  Beslutningen træffes på mandag og da alt tyder på, at forslaget går igennem, vil jeg forsøge at kigge et skridt videre. EU-forslaget indeholder nemlig et krav om mærkning af ’bøfferne’ og ’korteletterne’ med oplysninger om, at de er lavet af sammensat kød. Af samme årsag vil det ikke blive lovligt at anvende thrombin i cateringbranchen, fordi det her er svært af mærke produkterne ordentligt.

Fødevaresikkerhedsmæssigt ser jeg en problematik med brugen af thrombin. Det vil nemlig medføre, at ’bøfferne’ og ’korteletterne’ skal behandles som værende hakkekød pga. bakteridannelse på overfladerne af de kødstykker, der bruges til sammensætningen. Der vil derfor være en barriere, når det kommer til holdbarheden af det sammensatte kød. Jeg sidder derfor i mit stille sind og håber på, at det vil resultere i lille eller ingen brug af thrombin, når der er tale om fersk kød. Men når der så er tale om frost, bliver det jo en helt anden historie.

Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized. Bogmærk permalinket.

Et svar til Thrombin aka kødklister

  1. misskjeldgaard siger:

    Så kan vi vist godt forberede os på, at thrombin kommer til Danmark! EU forslaget blev vedtaget 😦

Skriv et kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s