Ugens bogstav: E

Så er det vist på tide, at jeg får udgivet denne uges bogstav, da ugen jo efterhånden er ved at være overstået. Ugens bogstav er E – E for Earl Grey te! Glædelig søndag formiddag og skål i dampende varm Earl Grey.

Som alle ved drikker jeg ufattelige mængder te og en af mine yndlings teblandinger er Earl Grey. Earl Grey er en sort teblanding (af Darjeeling, Assam, Ceylon og kinesisk Keenum-te), der er aromatiseret med bergamotolie. Bergamotolie er en æterisk olie, som er udvundet af skrællerne fra bergamotfrugten, en citrusfrugt, der blandt andet dyrkes på Sicilien. Bergammotolie er for øvrigt også smagen og duften af altheabolsjer.

Eftersigende var det Charles Grey (2. jarl af Grey), der gav navn til teblandingen. Han var britisk premiereminister fra år 1830 til 1834 og fandt under en rejse til Orienten en gammel opskrift på en teblanding, hvor teen blev aromatiseret med bergamotolie. Han forærede opskriften til et britisk tehus, der som tak opkaldte teen efter ham.

Jeg har fundet inspiration til alternativ brug af Earl Grey te i magasinet ’gastro – mad, vin, grej & rejser’ (nummer 43 fra december måned): Earl Grey-is.

Man bruger 1 liter mælk, 300 gram fløde, 1 spiseskefuld Earl Grey te, 460 gram sukker, 100 gram æggeblommer og 2 vaniljestænger. Og isen fremstilles således: –Fløde og mælk koges op med Earl Grey te og sukker. –Tilsæt æggeblommer og legér massen. –Når den er kølet til 63 grader, tilsættes vanilje og massen fryses ned.

Opskriften er fra Dim Sum, en ny restaurant i København, Sankt Annæ Plads, som er en lillesøster til thai-michelinrestauranten Kiin Kiin i Guldbergsgade. 

Jeg vil snarest forsøge at få skrevet noget om te sådan mere generelt; sundheden, usundheden, typerne osv.!

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized. Bogmærk permalinket.

Et svar til Ugens bogstav: E

  1. misskjeldgaard siger:

    Jeg er stødt på en test, udført af Politikens Tjek, om forskellen på Earl Grey te i breve og i løs vægt. Blindsmagningen viser, at mærkevareprodukter taber til brevteprodukterne… Hmm tankevækkende, men jeg er altså ikke enig.

Skriv et kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s