Ugens bogstav: I

I denne uge står den på I! I for ingefær… Jeg elsker ingefær og så er det oven i købet sundt og godt for kroppen.

Ingefær (Zingiber officinale) er en gammel kulturplante, der har været dyrket i mange tusinde år i Indien og Kina. Ingefær bruges som krydderi i de fleste madlavningstraditioner i verden.

Unge ingefærrødder er saftige og har en meget mild smag, der gør dem velegnede til syltning i for eksempel eddike. Ældre ingefærrødder er betydeligt mere tørre og har seje fibre – saften fra de ældre rødder har en stærk smag og bruges ofte i kinesisk madlavning til at skjule eller nedtone andre stærke smagsstoffer. Ingefær bliver også lavet til slik, brugt som smagsstof i småkager og er det primære krydderi i ginger ale. I den vestlige del af verden bliver ingefær næsten kun brugt til søde sager, såsom småkager og lignende. Tørret ingefærpulver bruges ofte og har en skarp smag, der ikke minder meget om frisk ingefær. Og af denne grund kan man ikke bruge en af de to former for ingefær som erstatning for den anden.

Ingefær dyrkes i det meste af den tropiske del af verden. De dyreste varianter, dem af den højeste kvalitet, kommer almindeligvis fra Australien, Sydindien og Jamaica. De største mængder ingefær dyrkes i Indien, men plantens oprindelige er dog ukendt.

Og så kommer vi til sundheden og det positive for kroppen! Ingefærroden indeholder mange antioxidanter og pulveriseret tørret ingefær anvendes for eksempel i medicinske piller. Det er bevist, at ingefær er effektiv mod kvalme forårsaget af transportsyge. Og drikken ginger ale har også altid, i de lande den brygges, været anbefalet mod kvalme. Enkelte videnskabelige studier har vist, at et ingefærindtag kan forbedre tilstanden hos slidgigtpatienter – mindskede smerter og stivhed samt øget bevægelighed. Gigtforeningen siger dog, at der er behov for flere og længerevarende undersøgelser af god kvalitet før ingefær endegyldigt kan kaldes effektiv mod gigtsmerter og andre forhold relateret til gigt.

Inspireret at, at ingefær hovedsalig bruges til søde sager i vores del af verden, har jeg bagt nogle super lækre boller med ingefær og banen. Nedenfor ses min opskrift på bollerne – jeg nåede desværre ikke at tage et billede af bollerne inden de alle var spist!

Ingredienser:

  • 2 deciliter creme fraiche
  • 2 deciliter lunkent vand
  • 20 gram gær
  • ½ spiseske groft salt
  • 2 modne bananer
  • 1 ½ spiseske fintrevet frisk ingefær
  • 1 spiseske økologisk honning
  • 250 gram økologisk fuldkornsdurummel
  • Cirka 450 gram almindelig økologisk hvedemel

Fremgangsmåden:

  1. Creme fraichen, vandet og gæren røres sammen og salten tilsættes.
  2. Bananerne moses, røres sammen med ingefær og honning, og det hele røres i gærblandingen.
  3. Fuldkornsdurummelet tilsættes og der røres godt.
  4. Der tilsættes så meget af den almindelige hvedemel, at dejen slipper skålen under æltning.
  5. Dejen stilles til kølig hævning i cirka 3 timer.
  6. Dejen klippes i stykker og fordeles i bløde klumper dej på en plade med bagepapir (undgå af ælte dejen).
  7. Bollerne stilles til efterhævning i ccirka 1 time.
  8. Bollerne pensles med vand og drysses med fuldkornsdurummel
  9. Og til sidst bages bollerne midt i ovnen ved 225’C i cirka 15 minutter.

Velbekomme and enjoy!

 

Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized. Bogmærk permalinket.

Skriv et kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s