Ugens bogstav: L

Endnu engang forsinket – har simpelthen så travlt for tiden… Håber på, at påskens hellige fridage kommer til at gøre op med det! Jeg har så mange ideer til indlæg jeg kan skrive, men ingen tid til at få dem skrevet.

Nå, men L står for leverpostej! Uhm, jeg elsker leverpostej og kan det blive mere dansk og dejligt?

Leverpostej fremstillet af svinelever kom første gang i handelen i Danmark i år 1847 og det skete, da F.L. Beauvais (franskmand) fik tilladelse til at fremstille og sælge svinekød tilberedt på fransk vis. Den fornemme franske leverpostej blev meget populær og der gik ikke lang tid før leverpostej også kunne findes mange andre steder. Leverpostejen var dog en temmelig dyr vare. Det var høkeren, der fremstillede og solgte leverpostejen, senere blev det viktualiehandleren og omkring år 1900 begyndte den billigere fabriksfremstillede leverpostej at komme i handelen.

Leverpostej blev (og er stadig) en udbredt spise i Danmark, især fordi slagtningen af svin resulterede i enorme mængder lever, som dermed bare var et biprodukt ved produktionen af bacon til England.

Leverpostej fremstilles typisk af svinelever, svinespæk (svinefedt), mælk eller fløde, mel og krydderier. I den oprindelige fine leverpostej indgik ofte trøfler eller sardiner (*Måske mor kunne lokkes til at bringe momses opskrift på leverpostej, hvori der indgår fisk – af en art jeg ikke kan huske! Eller er den hemmelighedsstemplet?*). I dag kan man ofte få leverpostej med bacon eller champignon. Fremstillingen foregår ved, at alle ingredienser hakkes fint, hældes i en form og bages – super nemt.

Leverpostej spises både kold og varm (lun), ofte på et stykke brød. Flere typer tilbehør anvendes til leverpostejen for eksempel bacon, sky, champignon, rødbeder, asier og agurk. Den mest dagligdagsagtige version ses på billedet!

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized. Bogmærk permalinket.

Et svar til Ugens bogstav: L

  1. misskjeldgaard siger:

    Måtte jo lige researche på F.L. Beauvais!

    Han var far til Jean Baptiste Desiré Beauvais, der grundlagde virksomheden Beauvais.

Skriv et kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s