Ugens bogstav: M

M for Michelin-guiden!

I år 1900 udgav Andre Michelin (dækfabrikanten) den første ’Guide Michelin’ for at hjælpe de franske bilejere til lettere at kunne finde værksteder, muligheder for at tanke, overnatnings- og spisesteder. Guiden blev givet til alle, der købte en bil – dengang fandtes der cirka 3.000 biler i Frankrig og 95 % af dem i Paris. Formålet med guiden var at lokke folk til at rejse ud på landet, hvor de dermed ville slide på dækkene (så de fik behov for at købe nye) og samtidig sprede interessen for biler ud i landet (så der blev købt flere biler og dermed behov for flere dæk). Det overordnede formål med guiden var, og er stadig, at gøre det enklere at rejse.

Guiden er siden blevet udvidet (stjernerne blev introduceret i 1930’erne) og videreudviklet samt højst anerkendt og magtfuld; den udgives i dag i hele tolv udgaver.

Restauranter kan udmærkes med en, to eller tre stjerner, der gives for:

 • ’En god restaurant i sin kategori’ – *.
 • ’Et rigtig godt køkken, værd at køre en omvej efter’ – * *.
 • ’En ekstraordinær køkkenkunst, værd at rejse efter’ – * * *.

Maden får karakterer ved hjælp af stjernerne, mens vurdering af service, atmosfære og øvrige indtryk belønnes med korslagt bestik (et til fem sæt bestik). Hoteller belønnes på samme måde for deres miljø og komfort med huse – symboler i forskellige størrelser. Rødt bestik og røde huse gives til særligt gode restauranter og hoteller.

I København blev den første stjerne tildelt i 1984 og København er lige nu den by i Norden med flest stjernerestauranter – hele tolv stykker, mere en dobbelt så mang som for eksempel Stockholm! Københavnske restauranter i ’Guide Michelin Main Cities of Europe 2010’, som udkom den 16. marts (tilfældig rækkefølge):

 1. Noma, * *
 2. Aoc, * (ny)
 3. Herman i Nimb, *
 4. Kokkeriet, *
 5. Paustian ved Bo Bech, *
 6. Era Ora, *
 7. Formel B, *
 8. Kiin Kiin, *
 9. Kong Hans Kælder, *
 10. MR, *
 11. Søllerød Kro, *
 12. The Paul, *

Tretten stjerner i alt! Ydermere er København beriget med hele syv ’Bib Gourmand’. Disse restauranter er gode restauranter, der serverer god mad til rimelig priser. I Frankrig er der tale om restauranter, der serverer en middagsmenu med tre retters mad for under 35 euro. ’Bib Gourmand’-restauranterne i København er lige nu (tilfældig rækkefølge):

 1. Kødbyens Fiskebar
 2. Famo
 3. Frederiks Have
 4. Kanalen
 5. L’Atro
 6. Le Sommelier
 7. Oubaek

Måske er de et besøg værd, hvis man ikke føles, at man har råd til en tur på en af Michelin-restauranterne!

Den guide, der indeholder de nordiske lande hedder ’Guide Michelin Main Cities of Europe’ og derfor er det kun restauranter og hoteller i København, der har mulighed for bedømmelse og vurdering. Der findes også guider over lande og byer for eksempel henholdsvis ’Guide Michelin France’ og ’Guide Michelin London’. Siden 2006 har Guide Michelin også omfattet byer uden for Europa, den første blev ’Guide Michelin New York City 2006’.

’Guide Michelin’ har haft fatale konsekvenser rundt omkring i verden – senest og nok mest udpræget var det, da mesterkokken Bernard Loiseau i februar 2003 tog livet af sig selv med sit jagtgevær, alene fordi der gik rygter om, at restauranten, hvor han var køkkenchef, La Côte d’Or ville miste en af tre Michelin-stjerner.

Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized. Bogmærk permalinket.

Skriv et kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s