Store Hvededag og Store Bededag

I dag er det Store Bededag og det betyder, at det i går var Store Hvededag (ja, jeg ved godt, at den ikke hedder det rigtigt…) – det fejrede vi, idet vi var inviteret til hveder ved Mr. Max’s farfar. Jeg har i mange år tænkt over, hvorfor mon denne hvedetradition? Og i år besluttede jeg mig for at finde forklaringen – den kommer her:

Store Bededag blev indført efter ordre fra Kong Christian den 5. tilbage i 1686. På det tidspunkt fandtes der i forvejen adskillige bededage, hvor man fastede og bad. Store Bededag blev således betragtet som super-bededagen, der altid faldt og stadig falder på den fjerde fredag efter påske.

Omkring 100 år senere fik Kong Christian den 7.’s livlæge, Struense nok af alle bededagene. Struense (og resten af de adelige) ville afskaffe bededagene, fordi bønderne efter deres mening bad for meget og arbejdede for lidt. Derfor blev halvdelen af årets (dengang i alt 22) officielle bededage afskaffet. Det gik blandt andet ud over Mortensdag, Sankt Hans dag og 3. juledag. Nu kunne den tid bønderne tidligere havde brugt på at bede, bruges på bedre ting – at knokle i markerne.

Store Bededag var en af de få overlevende bededage efter Struenses reformation og den var bagernes eneste fridag. Derfor bagte de, som forberedelse aftenen før, ekstra store hvedeknopper, så folk havde brød nok, indtil bageren igen var tilbage i arbejde.

Der er mange, der køber hvederne ved bagere og i butikker, men de er faktisk ikke særlig svære at lave selv og her kommer en opskrift:

  • Ingredienser:
  • 25 gram gær
  • 3 deciliter mælk
  • 40 gram smeltet smør
  • 1 teskefuld salt
  • 1 spiseskefuld sukker
  • 450 gram hvedemel
  • 50 gram kartoffelmel
  • 1 teskefuld kardemomme
  • 1 æggehvide

Smørret smeltes i en gryde og mælk, salt, sukker og kardemomme røres i. Gæren røres i, når blandingen er håndvarm. Det hele æltes sammen med de øvrige ingredienser og stilles til hævning i et par timer. En bradepande på størrelse med et A4-ark findes frem og dejen formes til 12 boller. Bollerne stilles i bradepanden og stilles til efterhævning i en halv til en hel time. Bollerne pensles med vand og bages ved 200’C midt i ovnen i cirka 20 minutter. Når hvederne er kølet, kan de flækkes og ristes i ovnen.

Velbekomme!

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized. Bogmærk permalinket.

Skriv et kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s