Ugens bogstav: R

R står for rawfood! Og rawfood er en tendens, der i en rum tid har været tradition for flere steder i verden. Det er bare ikke rigtig slået helt igennem herhjemme endnu, men bølgen er så småt ved at få tag i os danskere, blandt andet fordi, at København endelig har fået sig en rawfood cafe ved navn 42’RAW. Rawfood er en livsstil hvor maden er tilberedt af friske økologiske råvarer og hvor tilberedningstemperaturen ikke må overstige 42’C. Og det er fordi man ønsker at bevare råvarernes vitalitet og næringsværdi. Tanken bag rawfood er, at opvarmning ændrer den kemiske sammensætning af fødevarerne og at dette nedsætter den næringsmæssige værdi og gør maden giftig. Jo kraftigere opvarmning, desto større ændring af maden.

Når man spiser efter rawfood reglerne, skal minimum 75 % af alt den mad man spiser være tilberedt efter rawfood metoden (maximum 42’C, nogle mener dog at grænsen går ved 47’C). Det sætter nogle tydelige begrænsninger, da visse madvarer (for eksempel mejeriprodukter og brød) ikke overholder reglerne, så der er simpelthen tale om en revolution af den daglige kost. Basen i rawfood er frisk frugt og grøntsager, tang, frø, nødder, spirer, kerner og bønner.

Når man spiser rawfood er det filosofien, at kroppen får bedre mulighed for at komme af med alle de giftstoffer, der ellers ophober sig. Det er ydermere filosofien, at det man spiser har en grundlæggende indflydelse på det mentale velbefindende. Fortalerne mener, at via en rawfood kost, kan man forvente at opleve et øget psykisk og fysisk velbefindende, blandt andet via en forøget vitalitet, et mindre søvnbehov, en afgiftende virkning på kroppen, et slankere og sundere udseende, forbedret hud og hår og et øget overskud i hverdagen.

I min research er jeg stødt på en rawfood opskrift på en blåbærtærte som jeg gerne vil bringe her!

  • Ingredienser til bunden:
  • 3 deciliter nødder
  • 2 deciliter tørrede abrikoser
  • Ingredienser til fyldet:
  • 6 deciliter blåbær
  • 4 deciliter cashew- eller macadamianødder
  • 1 deciliter agave nektar
  • 1-2 spiseskefulde raw kakaopulver

Tjek om abrikoserne er bløde, ellers læg dem i blød i et par timer. Mal nødderne til mel med en blender eller en kaffekværn. Kom nødder og abrikoser i en foodprocessor  indtil de former sig til en kugle. Læg et stykke bagepapir i en tærteform, så det dækker bunden og kanten og pres dejen rundt i formen med en dejskraber. Dejen skulle gerne dække både bunden og siderne. Stil dejen i køleskabet. Tø blåbærrene op, hvis de har været frosne. Ellers kom de fleste af dem direkte i en blender, men gem en håndfuld til pynt. Tilsæt ligeledes nødder, agave nektar og kakao i blenderen og blend indtil alle nødder er helt nedbrudte og konsistensen er cremet. Hæld blåbærcremen ned i tærteformen og pynt med de resterende bær. Stil tærten i køleskabet i et par timer før servering.

Dette indlæg er skrevet ud fra læsning af forskellige materialer og artikler omkring emnet. Jeg bringer dette indlæg, fordi jeg synes, at der er tale om en trend, der er værd at kende til og undersøge, men jeg tager ikke her stilling til, hvad jeg synes om rawfood og om det er sundt og sikkert at leve af rawfood kosten.

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized. Bogmærk permalinket.

Skriv et kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s