Ugens bogstav: T

Og så blev det T, T for tarteletter – noget så traditionelt, og faktisk også trendy, som tarteletter…

Ordet tartelet er diminutiv-formen (hvad det så end er!?) af det franske ord tarte, altså ’lille kage/tærte’. I Frankrig tilberedes de typisk med frugter eller lignende og anvendes til desserter eller som mellemmåltider. I Danmark er forskellige former for kødfyld mere udbredt.

Danmark har et Tarteletselskab, Dansk Tarteletselskab – det er jeg sikker på, at der var mange af jer derude, der ikke vidste. Tarteletselskabet holder blandt andet tarteletfester rundt omkring i Danmarks forskellige forsamlingshuse. Der serveres tarteletter i mængder, så der ikke længere er tale om en lille forret, som bare serveres før stegen og isen.

Helnæs Tartelet Selskab er en (faktisk den eneste) underafdeling i Dansk Tarteletselskab og når de holder deres årlige tarteletfester, fyldes Helnæs Forsamlingshus af cirka 130 festklædte fynboer, der indtager fem forskellige retter kun bestående af tarteletter med forskelligt fyld:

  1. Tarteletter med fjordrejer og grønne ærter i syrlig creme.
  2. Tarteletter med høns i asparges a la Annalise (der er kogekonen, men også æresmedlem af selskabet).
  3. Tarteletter med lam i dild.
  4. Tarteletter a la Welsh rarebit.
  5. Tarteletter med appelsinfyld.

 I løbet af en sådan aften bliver der spist cirka 700 tarteletter.

Som jeg ser det er der både noget modent og moderne ved tarteletterne: gennemsnitalderen ved tarteletfesterne er i den høje ende – altså meget modent, men samtidig er der nærmest tildelt kultstatus til kogebogen ’Tarteletter – Med 85 forførende opskrifter’ af Babette Hersant Isaksen fra år 2007 – altså meget moderne.

Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized. Bogmærk permalinket.

Skriv et kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s