Ugens bogstav: X

X er jo i virkeligheden et svært bogstav! Og jeg måtte også hente hjælp og inspiration, idet jeg lavede følgende statusopdatering på Facebook: Hjælp! Jeg har behov for inspiration: Nævn en fødevare eller et fødevarerelateret produkt, der starter med X!

Svarene/hjælpen blev:

  •  Xavier Steak (en traditionel og klassisk amerikansk ret bestående af en stegt steak med stegte asparges og ost på toppen).
  • Xanthangummi (E415, et stof, der bruges til at gelere eller gøre væsker gummiagtige).
  • Xylitol (E 967, et sødemiddel – ser nærmere nedenfor).

Xylitol er en sukkeralkohol, som bliver brugt som sødemiddel i for eksempel tyggegummi og diabetesvenlige fødevarer. Xylitol forekommer naturligt i fiberholdige grønsager og frugt samt i forskellige træer for eksempel birk. Stoffet produceres også i kroppen under det normale stofskifte (op til 15 gram daglig fra andre fødemidler). Xylitol kan fremstilles kunstigt ved kemisk behandling af xylose – træsukker. Xylitol er et sødt, hvidt og næsten lugtfrit, krystallinsk pulver, som er letopløseligt i vand og meget tungtopløseligt i ethanol – alkohol. Xylitol adskiller sig fra de egentlige kunstige og syntetiske sødestoffer (for eksempel aspartam) ved at være nært beslægtet med sukker i kemisk henseende.

Hvis man kender mig godt, vil man vide, at jeg er meget imod alle de mange sødemidler, der tilsættes forskellige fødevarer i vores dagligdag. Jeg er simpelthen af den overbevisning, at hvis man har behov for sukker, så skal man have rigtig sukker og så må man i virkeligheden bare begrænse indtaget, hvis man har problemer med kalorieindtaget!

Nå, ikke mere om det besværlige bogstav X.

Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized. Bogmærk permalinket.

Skriv et kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s