Ugens bogstav: Ø

Vi er nu nået til bogstavet Ø (dog lidt forsinket) og der er i hvert fald to ting, som det umiddelbart falder mig ind at skrive om – det er to ting jeg ved meget om og som ville være lette for mig at skrive om, nemlig økologi og øl – økologiske øl. Men i mit nørdede sind, ville det være kedeligt at skrive om det – netop fordi jeg ved så meget om det. Derfor har jeg valgt, at denne uges bogstav skal være Ø for østers – dem har jeg nemlig aldrig smagt og ved ikke helt om jeg er tilhænger af indtagelse af levende føde, men mange kalder det jo gourmet!

I stenalderen havde østersen stor udbredelse og det ved man, fordi arkæologer har fundet tusindvis af østersskaller i køkkenmøddinger. Man hævdede faktisk tidligere, at stenalderfolk kun levede af østers, men for at kunne leve af østers, må man indtage mellem 5 og 600 hver dag, så den teori er forkastet, fordi så mange østers fandtes der trods alt heller ikke i møddingerne. 

Østers er to-skallede bløddyr af familien Ostreidae. Skallerne er grålige, kraftige, uregelmæssige og med en bladet struktur. Venstreskallen er hvælvet og har en foldet rand, mens højreskallen er helt flad og ligger som et låg oven på venstreskallen. Østers har en lukkemuskel, der er omgivet af maven og hjertet. De kan have en diameter på op til 15 centimeter – alt efter, hvor gode vækstbetingelserne er. Det bedste tidspunkt at spise en østers på er, når den er cirka 4 centimeter i diameter. Denne størrelse når den i løbet af 2 år og en østers kan faktisk blive hele 20 år gammel. 

Østers lever af plankton og de indtager deres føde ved at filtrere det vand, der passerer gennem dem. Det er derfor vigtigt, at vandet i østersområder ikke er forurenet, da det hurtigt vil forårsage en ophobning af forurenet plankton. Inden salg foretages en intensiv kontrol, før østerserne frigives til konsum. 

Når østers er cirka 1 år gamle, er de kønsmodne og fordi de er tvekønnede, er de i stand til at skifte køn. Det er faktisk vandets temperatur, der afgør, hvornår østers er hanner og hvornår de er hunner. Når der er en gennemsnitlig sommertemperatur på 15-16’C er de hunner hvert fjerde år, mens de ved en gennemsnitlig sommertemperatur på 20’C er hanner hvert år. Om sommeren lægger hunnen op til 1 million æg, der befrugtes inde i kappehulen. 

Østers er udbredt langs Europas vestkyst – fra Norge til Portugal og i Middelhavet. De lever på lavt vand (ned til 20 meters dybde). Limfjorden er det vigtigste område for dansk østerskultur, men sommertemperaturerne er imidlertid ikke altid høje nok, så det kan være nødvendigt i kolde somre at importere ynglen. Østers dyrkes flere steder i Europa, hvor der er god tilførsel af frisk iltet vand – de vigtigste områder i Europa er Holland, Frankrig (Bretagne) og Irland.

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized. Bogmærk permalinket.

Skriv et kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s