Ugens bogstav: Å/AA

Nå, men jeg skal jo have afsluttet denne alfabets-føljeton med det sidste bogstav eller de sidste bogstaver, for tekniske set er der jo både Å og AA. Det bliver Å for årstider og AA for Aamann. Jeg vil starte med Aamann og derefter slutte af med årstider, som kobler alfabets-føljetonen videre til mit næste tema!

AA for Aamann: Adam Aamann er manden bag restauranten, Aamanns på Østerbro i København med både take away, etablissement og smørrebrødsdeli. Frokostrestauranten, Aamanns Smørrebrødsdeli slog dørene op i år 2006 og blev rost til skyerne af anmelderne. I år 2007 modtog Adam Aamann ’Det Danske Gastronomiske Akademis Ærediplom’ for sit arbejde med at gøre smørrebrødet gastronomisk og samme år modtog restauranten prisen for ’Bedste Smørrebrød’ ved de ’Gastronomiske Dage’ i Tivoli.

I år 2009 byggede Adam videre på succesen ved at åbne restauranten, Aamanns Etablissement dør om dør med frokostrestauranten. Køkken- og restaurantcheferne hos Aamanns er sublime kokke, der har lært deres håndværk på nogle af de bedste restauranter i Danmark og i udlandet – de holder af at forarbejde råvarerne fra bunden og helst på basis af økologiske varer.

Aamann er lige nu rykket til Shanghai for at formidle historien om den danske madkultur ved verdensudstillingen*, der finder sted 1. maj til 1. oktober i år. Verdensudstillingen er der, hvor alle verdens lande præsenterer sig for hinanden. Danmark er også repræsenteret og det er under temaet ’Better Cities Better Life’. I den forbindelse har arrangørerne jo blandt andet rykket Den (rigtige) Lille Havfrue til den anden ende af verden samt besluttet, at kineserne skal stifte bekendtskab med det danske køkken via Adam Aamanns fortolkninger.

Smørrebrød, wienerbrød, rødgrød med fløde, sild, friskbagt leverpostej og hønsekødssuppe med frisklavede melboller er blandt de ting som Aamann introducerer kineserne for – det hele skyllet ned med øl fra Carlsberg, saft lavet på hyldeblomst og te lavet på jernurt og lakridsrod.

*Globale, ikke-kommercielle udstillinger, der har været afholdt siden 1851. Verdensudstillingerne betragtes som økonomiens, forskningens og teknologiens Olympiske Lege – med vægt på tværkulturel dialog, styrkelse af internationale relationer og udveksling af løsninger på globale problemstillinger.

Å for årstider: Årstiderne og sæsonerne er vigtige at huske og inddrage, når man laver mad. Det er vigtigt at være bevidst om, hvilke råvarer, der har sæson og hvilke der ikke har; fordi først, når man anvender råvarerne på de helt rigtige tidspunkter, får man de helt lækre og unikke smagsoplevelser ud af dem – både i rå og i tilberedt stand.

Vores globaliserede verden med konstante muligheder for hele tiden at være forsynet med alle råvarer, har simpelthen udslettet og fjernet årstiderne. De er blevet udslettet, fordi vi altid har adgang til det hele – i takt med sletningen har vores viden om og opfattelse af smag også ændret sig, vi ved ikke, hvordan de forskellige gode råvarer smager, når de er i sæson, er allermest solmodne og smager allerbedst.

Jeg vil fra nu af, hver måned fremhæve månedens råvare, for at gøre opmærksom på, hvilke fødevarer, der bliver høstet præcis på det tidspunkt og dermed har den allerbedste smag samt kan fås i dansk variant. Jeg vil præsentere månedens råvare og forsøge at komme med ideer til opskrifter og anvendelsesmuligheder til lige præcis den råvare, som er i sæson.

Jeg glæder mig til at komme i gang – håber I vil synes om det!

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized. Bogmærk permalinket.

Skriv et kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s