Månedens råvare, oktober

Hello there, så er det blevet oktober og jeg er klar med månedens råvare! Den råvare jeg har valgt at fremhæve er æbler… Uhm, for jeg elsker æbler – specielt lige nu, hvor der er masser af friske danske æbler på lagrene rundt omkring. Jeg glæder mig helt enormt til jeg får mig en have, hvor jeg kan plante nogle æbletræer og dyrke mine egne æbler!

Æblet hører til rosenfamilien og findes vildtvoksende flere steder i verden, så netop derfor er bestemmelse af dets oprindelse lidt svær. I Europa findes vilde æbler i form af et lille tornet træ med beske og sure frugter, mens de vilde æbler i det vestlige Asien er store, søde og vokser på et tornløst, buskformet træ. Ud fra disse forskellige forhold er der meget tidligt skabt et antal sorter (podning har været kendt i mindst 2000 år), der har kunnet anvendes til spisebrug. Helt tilbage i oldtiden er der blevet dyrket et stort antal sorter i Middelhavslandene; i det nordvestlige Indien og i Kina er dyrkningen også af meget gammel dato.

Klostre har betydet meget for udbredelsen af æbler i Europa. Den ældste sortsbeskrivelse stammer fra et kloster i England og er fra 1204. Senere bragte europæerne æbletræer med sig ved koloniseringen af Amerika. Også ved senere koloniseringer (Australien og New Zeeland) førte europæerne æbler med sig og lagde grunden til den store produktion i disse områder.

Der findes rigtig mange æblesorter og de ældste vi kender i Danmark er Gråsten fra cirka år 1700 samt Cox Orange fra begyndelsen af 1800-tallet.

Se beskrivelse af de mest alminelige danske æblesorter her.

Der findes mange forskellige forholdsvis almindelige opskrifter med æbler – såsom tærte, kage, grød, mos, marmelade, most, saft, flæsk og så videre. Men jeg er i denne forbindelse faldet over nedenstående spændende anderledes opskrift, der passer perfekt til varmt nybagt brød; indhold i tærter; samt til ost, kød- og fjerkræretter – kun fantasien sætter grænserne. Opskriften giver cirka ½ liter.

ÆBLESMØR

 • Ingredienser:
 • 1½ kg æbler (gerne stødte nedfaldsæbler)
 • 2 dl vand
 • 200 g lyst rørsukker
 • 100 g mørk muscovadorørsukker (eller mørk farin)
 • Fintrevet skal og saft af 1 citron
 • 8 hele nelliker, friskkværnet
 • 10 hele allehåndefrø, friskkværnet
 • ¼ kanelstang, friskkværnet
 • ¼ tsk muskatnød eller -blomme, friskkværnet
 • 2 tsk havsalt
 • Stræk spiritus eller Atamon til glasset

Del æblerne i meget grove tern med skræl og kernehus. Kom dem op i en gryde og hæl vandet på. Bring gryden i kog og skru ned for varmen. Læg låg på og lad det simre i 20 minutter eller indtil æblerne er helt udkogte. Kom æblemosen igennem en fin sigte eller en gammeldags purékværn.

Hæld mosen tilbage i gryden og tilsæt de to slags rørsukker, citronsaft og -skal samt krydderierne. Læg låget halvvejs over gryden og kog æblemosen ved middel varme i ½-1 time under jævnlig omrøring.

Skyl et par syltetøjsglas med stærk spiritus eller Atamon og hæld det kogende æblesmør i. Æblesmørret opbevares tørt, mørkt og køligt; efter åbning opbevares det bedst i køleskabet i op til en måned.

Samme opskrift og fremgangsmåde kan med fordel bruges til pæresmør, hvor æblerne selvfølgelig erstattes med pærer.

Velbekomme!

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized. Bogmærk permalinket.

Et svar til Månedens råvare, oktober

 1. […] november og tid til at fremhæve en ny råvare i sæson. Jeg vil blive i temaet fra sidste måned (æbler) og gøre opmærksom på, at det i november måned er kvæder, der er i […]

Skriv et kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s