Om julen og om Fairtrade

Dagen i dag har vi bloggere afsat til fokus på Fairtrade her i den søde juletid! Jeg håber det vil være til at opdage overalt i blogland.

Hvad handler julen om for jer derude?

For mig handler den i høj grad om hygge, hygge, hygge med mine nærmeste, men også i særdeleshed om omsorg og forkælelse, igen omkring mine nærmeste. 

Denne omsorg og forkælelse har vi, både i juletid og resten af året, mulighed for også at yde overfor nogle af verdens mest fattige mennesker, når vi køber ind og aktivt vælger Fairtrade-produkter – både inden for julegodter og selvfølgelig også med hensyn til andre varer, året rundt. Som forbruger er det vigtigt at huske, at det nytter at træffe dette lille valg til eller fra og dermed hjælpe verdens fattigste.

Nå ja, men er det ikke dyrt så?

Tjo, men jeg vil lige tillade mig at stille det lidt på spidserne. Sidste del af ”Højt fra træets grønne top” lyder således: Moder er i køkkenet, nu skal hun traktere. Derfor får hun denne pung, løft engang, hvor den er tung! Julen varer længe, koster mange penge.

Ja, det gør den jo og julen er rigtig dyr. Men skulle vi så ikke bare ofre de få ekstra basseører det koster for Fairtrade-produkter eller alternativt spare bare et nogle få kroner på julegaverne eller de ligegyldige indkøb i løbet af måneden for derigennem og i stedet støtte de fattige og den fair handel.

Der er i dag flere end 1000 Fairtrade-produkter i Danmark… Det startede med et par poser kaffe, nogle bananer og lidt chokolade, men nu er det altså blevet til over 1000 forskellige produkter. Sortimentet spænder bredt og man kan købe alt fra vatrondeller over kaffe, honning og chokolade til spejderuniformer og der er derfor ingen undskyldning for ikke at købe de Fairtrade-mærkede varer – slet ikke her i juletiden, hvor det jo netop handler om omsorg og forkælelse. Og det skulle altså være muligt for enhver at ”falde over” et relevant Fairtrade-produkt på vejen gennem supermarkedet, på cafeen eller i friluftsbutikken. Og det til stor glæde og af kæmpe betydning for kaffebønder og bomuldsfarmere i Sydamerika, Afrika og Asien.

Der er ingen andre etiske mærkningsordninger, der har så bredt et varesortiment som Fairtrade-mærket. De nyeste væksttal fra Fairtrade-mærket viser, at det er den fortsatte stigning i antallet af nye produkter, små som store, der driver Fairtrade-markedet frem. Sidste år købte danskerne flere Fairtrade-mærkede produkter end nogensinde før og Fairtrade kom ud af året med en vækst på 7 % – dette i et dagligvaremarked, der faldt med 3 % i 2009.

Vi danskere har altså formået at fokusere på Fairtrade, selv under finanskrisen, så skulle vi ikke mande os op og også vise, at vi også kan fokusere på Fairtrade i juletiden?

Få overblik over de mange Fairtrade-produkter her!

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized. Bogmærk permalinket.

3 svar til Om julen og om Fairtrade

  1. Linn siger:

    Dejligt at du sætter fokus på det også – det har jeg også gjort.

  2. Anja Dalby siger:

    Ja det er så fint med fokus på Fair Trade! Tak fordi du har hjulpet til at bringe det videre ud i verden.

  3. […] at vi i Det Danske Spejderkorps nu har spejderuniformer af Fairtrade-bomuld (som også nævnt her). Jeg har længe haft behov for en ny spejderuniform (den gamle havde omkring 15-16 år på bagen […]

Skriv et kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s