Når økologien bliver sundhedsskadelig

Fra Øko-bloggen!

Fuldstændig bevidst om, at jeg risikerer at blive “uvenner” med nogle herinde, har jeg besluttet den noget provokerende overskrift til dette indlæg…

Overskrifter som ”Svampegift i økologiske havregryn” og ”Svampetoxin i økologiske havregryn” kan ses rundt omkring i disse dage og ud fra mit synspunkt skaber det for nogle forbrugere skræk over for økologien og det får dem til at stille spørgsmålstegn ved den som fornuftig levevej.

Disse overskrifter er bragt i forbindelse med, at Fødevarestyrelsen i samarbejde med Dalby Mølle A/S den 4. januar valgte at trække store mængder økologiske havregryn tilbage fra markedet. Tilbagetrækningen skyldes fund af et dobbelt så højt indhold af svampetoxinet deoxynivalenol (DON) end grænseværdien tillader.

Der er tale om følgende produkter, alle produceret af samme parti havre:

 • Dalby Mølle, økologiske havregryn
 • Best, økologiske finvalsede havregryn
 • First price, økologiske finvalsede havregryn
 • Gammelby Mølle, økologiske grovvalsede havregryn
 • Morgengry, økologiske finvalsede havregryn

Produktionsdatoen for alle produkterne er 30. november 2010 og deres holdbarhedsdato er 29. november 2011. Produkterne er solgt i hele landet i Bilka, Salling, Føtex, Netto og Aldi samt vest for Storebælt i SuperBest, ABC Lavpris, EUROSTAR, SUPER SPAR, SPAR, KWIK SPAR, KIWI Minipris, Go’on, LetKøb, Nærkøb, Shell, Magasin, Liva og butikker uden for kæder.

Har du økologiske havregryn, i form af de ovennævnte produkter, stående på hylden hjemme i køkkenet, anbefaler Fødevarestyrelsen, at produkterne kasseres eller leveres tilbage til butikkerne, hvor de er købt.

Nå, men svampetoxinet deoxynivalenol… Hvad skal det nu sige? Toxinet forkortes med DON og er et giftstof produceret af svampe i kornet. Symptomerne på akut forgiftning er opkastning. Mængderne der er fundet er dog så lave, at en voksen skal spise mere end to kilo havregryn for at få symptomerne på forgiftning. Langtidseffekten af at spise produkter med DON over den tilladte grænseværdi kan være nedsat immunforsvar.

DON er et svampetoxin, der dannes i korn af Fusarium-svampe. Indholdet af DON i korn varierer meget fra år til år, afhængig af vejrforholdene ved kornets blomstringstid i slutningen af juni og i starten af juli. Specielt ved relativt lave temperaturer og høje luftfugtigheder favoriseres væksten af de toxin-producerende Fusarium-svampe.

Alt i alt er svampen og dermed toxinet altså til stede i kornet, fordi der i økologisk produktion ikke sprøjtes med svampemiddel. I dette tilfælde er der altså tale om den paradoksale ”pest eller kolera” – vil man have rester af sprøjtegifte eller vil man have rester (toxiner) af svampe?

God weekend og tjek lige jeres havregryn derhjemme!

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized. Bogmærk permalinket.

Et svar til Når økologien bliver sundhedsskadelig

 1. Marian siger:

  Jeg er slet ikke i tvivl om hvad jeg vil vælge: økologi inkl. div. naturlige konsekvenser fremfor pesticider. For det første spiser jeg ikke 2 kg havregryn, og for det andet synes jeg det er naturligt at råvarer, der ikke sprøjtes med kemi er mere følsomme overfor omgivelserne – det gælder jo ogås vind og vejr. Økologiske råvarer kræver omsorg og ekstrapleje. Rene, naturlige varer kan ikke tåle hvad-som-helst… men som sagt hellere ren og naturlig end sprøjtet og kunstig 😉

  God søndag fra øko-nørden,
  Marian

Skriv et kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s