Månedens råvare, februar

Februar rimer på bladselleri, eller nej det gør den jo ikke rigtig alligevel… Men månedens råvare er bladselleri og jeg vil opfordre jer til at spise masser af den sunde, men for mange, lidt sære grønsag!

Bladsellerien har en lang sæson, nemlig fra januar til november og i disse vintermåneder, hvor råvaregrundlaget er lidt tyndere end i sommermånederne, mener jeg jo, at vi alligevel bør benytte os af de råvarer vi har i sæson. Bladselleri er en grønsag, der er nært beslægtet med knoldsellerien, den danner dog ikke knold og det er de lange, saftigt og let træede stilke, der bruges.

Bladsellerien kan bruges rå som snack med dip eller i salater, men den kan også koges, smørdampes, steges eller bruges i supper, gryderetter eller som tilbehør til kød. Ved opvarmning mister bladsellerien en del af den stærke smag, så til dem, der synes bladselleri er for stærk, kan opvarmning altså anbefales.

Siden antikken har bladselleri været kendt som lægeplante og medicinsk urt, da den skulle virke på fordøjelsen; yderligere havde dens stærke aroma ry for at være et virksomt elskovsmiddel. Den indeholder både B- og C- vitaminer samt kalium, kalcium, fosfor og magnesium. Bladsellerien er oprindelig fra det vestlige Asien; i Danmark har den været dyrket som grønsag siden det 17.-18. århundrede.

Bladselleri skåret eller revet i små stykker kan anvendes rå i salater og er for eksempel en vigtig ingrediens i waldorfsalat. Stegt eller kogt i gryderetter, pepper bladsellerien selv den fladeste og kedeligste spaghetti med kødsovs op. Oftest bruges bladselleristykker også som snack med dip eller for eksempel til ost.

Der er mange muligheder og den er sund, SÅ BRUG DEN FOR POKKER!

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized. Bogmærk permalinket.

2 svar til Månedens råvare, februar

 1. Far siger:

  Javel.
  Du har altid stort set spist alt og tak for det. Som barn var du endog glad for bladselleri selv om det “ikke er for børn” og det er du så stadigvæk.
  I dine Madskriverier kunne du prøve at finde ud af noget om kål (som er så sundt) til børn – og tilberedning heraf. Der er nemlig noget om, at kål – f.eks. rosenkål – indeholder et stof der er meget stærkt for børns følsomme smagsløg. Derfor – og ikke fordi de er kræsne – kan de ikke lide det.

 2. madskriverier siger:

  Ja, det er rigtigt jeg spiste store mængder baldselleri, da jeg var barn – jeg var vel egentlig et lidt mærkeligt barn!?
  I hvert fald: hvis jeg spiser de mængder nu som jeg gjorde dengang, får jeg ondt i maven…

  Mht. kål: Så var månedens råvare i december jo kål, men det indlæg handlede ikke så meget om lige den problematik du er inde på her.
  Men du har ret, det er ikke fordi de er kræsne, det føles simpelthen bare for stærkt inde i deres munde… Jeg kan ikke huske, hvilket stof det er. Men jeg kan huske, at det kommer i udbredt grad, når kålen bliver tilberedt, jo længere tilberedning, jo stærkere smag. Derfor bør man ikke tilberede kålen for hårdt, når det er til børn. Rosenkål kan for eksempel spises rå i revet form eller koges halverede, så de ikke kræver lige så lang tid!

Skriv et kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s