Økologisk lassi

Fra Øko-bloggen!

Lassi er indernes svar på drikkeyoghurt… Det er en tusind år gammel traditionel indisk drik, der oprindeligt er fremstillet ved at blande yoghurt, vand, salt og krydderi – for eksempel ingefær, kanel, muskat, chili, spidskommen eller koriander. Lassi er en sund, skummende og læskende drik. I nyere tid er der også blevet lavet søde lassi-variationer, der er tilsat sukker, rosenvand og/eller mango, jordbær eller andre frugtjuicer. Der findes faktisk også Makhaniya-lassi – en lassi tilsat smør; og Safran-lassi, der er en specialitet fra Sindh og Joghpur i Rajasthan i Indien.

Lassi er af trendforskerne spået til at blive den næste store cafetrend – først var der milkshake, nu er der smoothie og så bliver det altså lassi! Ifølge TV-vært Divya Das har lassi samme betydning for inderne, som mælk har for danskerne. Den klassiske lassi uden krydderi indtages både til morgenmad, frokost og aftensmad, da den balancerer de stærke krydderier og er et godt middel mod heden.

Den variation af lassi, der har skabt populariteten og opmærksomheden omkring den indiske drik verden over, er først og fremmest mango-lassi. Vandet i den originale opskrift er i mange af de nyere opskrifter erstattet med mælk, for at gøre drikken blødere og mere cremet. Det forudses, at lassi vil erobre cafeerne på samme måde som chai-teen gjorde det.

Du behøver imidlertid ikke nødvendigvis at gå på cafe for at få lassi; det økologiske mejeri, Thise Mejeri har nemlig lanceret to variationer af økologisk lassi og det er med henholdsvis mango og ananas. Jeg synes det er stærkt gjort og godt set, at Thise Mejeri rykker ud som first-movere med en lassi produceret i stor skala og dermed solgt i detailhandelen – det spreder trenden ud, gør den til en dagligdags ting for den almene forbruger, og gør det nemt fordi den er færdiglavet og klar til indtagelse.

         

Bonus – historien om lassi:
Lassi har sine rødder helt tilbage til den ældste og rigeste Punjab-kultur, hvor det kun var de velhavende, som havde råd til kvæg (som regel bøfler). Fedtet, der blev skummet af, når bøffelmælken blev kværnet, beholdt rigmanden selv; mens resten (det var yoghurten) kunne hentes gratis af alle byens andre beboere. Det var derefter oftest den ældste og mest respekterede kvinde i huset, som i de tidlige morgentimer fremstillede dagens lassi til familien.

Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized. Bogmærk permalinket.

Skriv et kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s