Månedens råvare, april

Så er der sæson for rabarber… Og jeg har glædet mig, for jeg elsker nemlig praktisktaget alt med rabarber!

Rabarber er en slægt af kraftige stauder af skedeknæfamilien med cirka 40 arter, der er udbredt i Kina, Tibet og Centralasien. Planten har en kort jordstængel og store håndnervede blade med en tyk sprød bladstilk samt små grønligt-hvide til røde blomster, der sidder i en rigt grenet top på en høj stængel. Det er bladstilkene, der anvendes som køkkenurt til grød, kompot og så videre. Rabarberstilkene indeholder blandt andet citronsyre, oxalsyre og æblesyre. Arterne læge-rabarber, krone-rabarber, have-rabarber og vild rabarber vokser i Danmark.

Anvendelsesmulighederne er rige og jeg vil bringe to af mine yndlings: rabarbersaft og -kompot samt rabarbercrumble!

Rabarbersaft og kompot som dejlig anvendeligt restprodukt

  • Til cirka 2,5 liter saft:
  • 2 kg rabarber
  • 2 l vand
  • 400 g rørsukker
  • Korn af 2 stænger vanilje
  • 1 økologisk citron

Fremgangsmåde: Vask rabarberne godt og skær stænglerne i 3 cm lange stykker. Kog rabarberstykkerne møre i en gryde med vandet, sukkeret, vaniljekornene, citronskal og -saft i cirka 15 minutter. Hæld det i en sigte over en skål – nu er der rabarberkompot i sigten og saft i skålen. Saften hældes på rene, skoldede flasker og sættes på køl. Kompotten kommes i en plastbeholder og sættes også på køl.

Rabarbercrumble

  • Crumble til 6 personer:
  • 200 g rabarber
  • 100 g sukker
  • 50 g smuttede mandler (kan udelades, hvis man af den ene eller den anden grund ikke ønsker at spise mandler)
  • 50 g hvedemel
  • 75 g havregryn
  • 75 g brun farin
  • 75 g smør

Fremgangsmåde: Skær rabarberne i små stykker og kom dem i en gryde sammen med sukkeret. Lad rabarberne simre til de er møre (cirka 10 minutter) ved svag varme. Tilsæt de hakkede mandler, hvis de ønskes. Rør hvedemelet med havregrynene, den brune farin og smørret til en smuldredej. Fordel kompotten i små ovnfaste skåle og top med smuldredej. Bag kagerne ved 200’C i cirka 20 minutter til overfladen er gylden. Servér kagerne lune evt. med en skefuld creme fraiche.

Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized. Bogmærk permalinket.

Skriv et kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s