Spottet i det britiske

Jeg er begyndt at få mere overskud i dagligdagen, eller har i hvert fald vænnet mig til underskuddet og tilværelsen som mor… Og som I nok kan se, er mine madskriverier også lige så langsomt ved at vågne op igen! Jeg har et hav af kladder og påbegyndte indlæg liggende – dem har jeg besluttet mig for at få ryddet op i. Det ældste indlæg handler om mine oplevelser og spots fra da jeg var i London i september. Måske det er en smule outdated, men jeg havde alligevel lyst til at poste det:

I september var jeg (i arbejdets tjeneste) en tur i London på inspirationstur arrangeret af reklamebureauet Metaphor og med deltagelse af retaileksperten Flemming Birch samt mange andre spændende folk fra fødevarebranchen.

Turens fokus var spot på de næste trends og tendenser i markedet. I lang tid har alt handlet om sundhed, buy local og convenience; men hvad bliver det næste? Det vi så og lærte var, at markedet befinder sig i et vakuum som følge af krisetiderne og det er derfor ikke umiddelbart til at give et bud på de næste store fødevaretendenser. Dermed ikke sagt, at jeg ikke fik noget med hjem overhovedet…

Buy local. Tendensen er blevet stærkere – der sættes virkelig fokus på nærheden og det giver sig til udtryk ved, at der på/ved mange produkter er der billede af producenten samt en lille historie om produktionen. Dette øgede fokus er formentlig en naturlig følge af krisetiderne, hvor det nære og genkendelige bliver vigtigt for forbrugerne.

Differentiering af detailmarkedet. Vi så en stærk differentiering af detailmarkedet ved, at der stadig er plads til og behov for både highend- og discountsupermarkederne. I visse tilfælde var der tale om et mix af highend og discount – for eksempel kommunikere highendbutikken Waitrose tydeligt, at de fører varer til Tescopriser. Dette fortæller, at der eksisterer en udtalt og stærk prisbevidsthed i alle forbrugersegmenterne i London.

Organic. Med hensyn til økologien så vi, at den som sådan ikke står alene som sellingpoint for fødevarer i London. Flere producenter har nedtonet ”organic” fra deres emballage formentlig fordi, at mange forbrugere vil springe produktet over, fordi ”prisen sikkert er for høj, hvis produktet er økologisk”. Forbrugerne skal i høj grad også fanges af andre værdier, der for dem giver mening at skulle betale lidt ekstra for. Dette kunne være værdier som:

  • Lokalt produceret med fokus på producenten
  • Produceret med omtanke for miljøet
  • Fokus på bæredygtig produktion
  • Sundhed

Hvordan kan det så være, at økologi ikke altid kan stå alene i Storbritannien? Den nærliggende forklaring skal findes i, hvordan økologien bliver båret frem, og hvem der gør det. I Danmark bliver økologien med stor troværdighed båret frem af det røde Ø-mærke. I Storbritannien er der til sammenligning ikke den samme tillid til ”Soil Association”, der står bag mærket ”Organic Standard” og certificeringen af de britiske økologiske producenter og virksomheder. Yderligere, er der i Danmark stor fokus på økologien fra myndighedernes side. Den samme fokus og forbrugeropbakning finder man ikke i London og Storbritannien. Her er markedet i høj grad defineret af de store detailkæder, og beslutter de at sætte mindre fokus på økologi, er der ikke meget at gøre.

Der er dog stadig butikker, hvor økologien er omdrejningspunktet, herunder Planet Organic og Daylesford Organic. Disse butikker har de seneste år været nødt til at løftet professionalismen betydeligt, fordi varerne ikke længere sælger sig selv – som de gjorde før krisen.

Sundhed. Den amerikanske kæde, Whole Foods, åbnede for nogle år siden en butik i London. Denne butik har tidligere været som et udstillingsvindue og mere fokuseret på fremvisning end egentlig salg. Men Whole Foods i London har ændret sig til et helt professionelt supermarked med sundhed, økologi og lokale varer i højsædet. Uden en al for løftet pegefinger, bliver forbrugerne ledt hen til de sunde råvarer, som bidrager til et sundt og varieret måltid.


Bæredygtighed. Det kæmpe store marked i den britiske hovedstad, der tæller hele 8 millioner indbygger, giver plads til mange flere forskellige typer af butikskoncepter end i Danmark, København. For eksempel ligger den lille butik ”Unpackaged” i en af Londons mere mondæne forstæder. Her foregår alle indkøb i medbragt emballage; mel, bønner, sukker, olie, rengøringsmiddel osv. købes efter vægt i egne beholdere. Dette er et godt eksempel på en butik, der er gået hele vejen og samtidig viser det, at bæredygtighed og genbrug stadig er stærke tendenser.

Den nye trend. Selvom der ikke var nogen ny stærk trend at spotte i London, var det bestemt et spændende besøg – det bliver spændende at følge, hvordan markedet udvikler sig med hensyn til at reducere madspildet i butikkerne… Noget der jo også er i særlig fokus herhjemme.

En mulig ny vej for tendenserne i markedet så vi måske et lille snert af; nemlig det, at de store multinationale brands sniger sig ind på flere og flere forskellige produktkategorier, for eksempel Mars som mælkedrik og kiks.

Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized. Bogmærk permalinket.

Skriv et kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s