Madindeks 2015

Hvis hverdagene hos jer tit byder på nedenstående til aftensmad, så bare rolig… I er helt normale og spiser det samme som alle andre danskere, ifølge Madindeks 2015:

 • Rugbrød med pålæg
 • Suppe (både hjemmelavet og færdiglavet)
 • Kylling med tilbehør
 • Pizza (både hjemmelavet, færdiglavet og fra takeaway)
 • Svinekød med tilbehør
 • Pastaret
 • Frikadeller
 • Pasta med kødsovs

Madindeks i år har fokuseret på følgende fire punkter. 

 1. Hvad spiser danskerne til aftensmad?
 2. Hvordan laver danskerne mad?
 3. Danskernes madlavningskompetencer
 4. Rammer for danskernes måltider – måltider foregår sammen med hvem, hvorhenne, og i hvor lang tid, samt hvad laver de mens de spiser. 

Lidt hovedtal og konklusioner:

 • Andelen af hjemmelavet mad stiger med alderen og der laves mere hjemmelavet mad på hverdage, sammenlignet med weekenddage (2).  
 • Madkompetencerne stiger generelt med alder og med indkomst, og så er de højere for danskere med børn i husstanden (3).
 • Tankevækkende at næsten halvdelen (48%) har angivet, at de anvender medier mens de spiser. Medierne er fjernsyn (35%), bog (5%), radio (3%), PC (5%), tablet/smartphone (4%) (4).

Det vi kalder vores madkultur er bundet op på den mad vi køber, tilbereder og spiser; hvem vi laver maden sammen med; hvor lang tid vi bruger på den; og hvem vi serverer den for. Heri kan man argumentere for, at vores værdier og prioriteringer omkring mad og måltider er afspejlet; og det er samtidig et billede af vores kompetencer og viden om mad samt vores økonomiske udfoldelsesmuligheder. 

Madindeks er en årlig (netop udgivet for anden gang) indeksering af danskernes madkultur – forstået som mad- og måltidsvaner, færdigheder og praksis i køkkenet, råvarevalg, inspirationskilder, og idealer for måltidet og fællesskabet omkring spisebordet.

Madkulturen står bag undersøgelsen, med hjælp fra COWI, Userneeds og MAPP Centret. 

Indekset bygger på 2.339 repræsentativt udvalgte danskere mellem 18 og 74 år, der alle har besvaret et online spørgeskema om, hvad de havde fået til aftensmad dagen før og hvad deres holdninger er til mad og måltider. Svarene blev indsamlet fra den 24. september 2015 til den 9. oktober 2015. 

Lidt spinkel periode efter min mening… Jeg mener bare, at der må være visse sæsonudsving i danskernes aftensmad og vaner omkring måltidet. Det har vi i hvert fald herhjemme. 

Og nu vi er ved det her… Så husk nu vores tre måltidsråd, ej at forveksle med kostrådene:

 1. Lær at lave mad – og lær det fra dig
 2. Brug råvarer – og køb ind med.  ansvar for mennesker, dyr og klode. 
 3. Spise sammen med andre – og nyd samværet og måltidet. 

De er ret udmiddelbare, men faktisk meget gode… Og så lad os ikke komme ind på hvor mange penge Måltidstænketanken har brugt på at udtænke dem!

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized. Bogmærk permalinket.

Skriv et kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s